Houtskeletbouw (HSB)

Houtskeletbouw is het toepassen van een houten draagconstructie voor een gebouw. Houtskeletbouw, afgekort HSB, bestaat uit houten kolommen, en balken die een stevig geheel vormen. De naam skelet komt voort uit het constructieprincipe waarbij de kolommen en balken als ”skelet” gebouwd wordt. Dit is anders dan bijvoorbeeld een massieve wand die als draagwand functioneert.

Het voordeel van houtskeletbouw is de circulariteit van hout, hierdoor is het een duurzaam constructieprincipe. Daarnaast is hout gemakkelijk bewerkbaar en zijn aanpassingen aan de constructie vaak niet moeilijk. Een tweede voordeel is het feit dat HSB prefab gemaakt kan worden. Zo kunnen kant en klare muren en daken in de fabriek gemaakt worden en op de bouwplaats in één keer worden gemonteerd. Zo kan een bouwwerk heel snel gerealiseerd worden. Het derde voordeel is dat een hout een lichtgewicht constructie is. Dit maakt het erg aantrekkelijk om te gebruiken als constructieprincipe voor een dakopbouw of andere verbouwingen op bestaande gebouwen zodat deze niet te veel belast worden.

Een nadeel is het feit dat hout gevoelig is voor vocht. Er kunnen houtrotschimmels en ongedierte in de constructie komen. Hiervoor moet een houtskeletconstructie beschermd worden.

houtskeletbouw hsb